Geschiedenis
Benaming: Pijlrogolie, Pijlstaartolie, Pijlstaartrogolie. Deze hoogst speciale visolie wordt overal anders genoemd. Het ligt eraan waar je woont en opgroeit.
De Nederlandse geschiedenis van de pijlrogolie gaat terug naar de oude Zuiderzee, die als zoutwatermeer in 1932 afgesloten werd van de Noordzee en sindsdien IJsselmeer heet. Tot die afsluiting vingen de vissers zo nu en dan de pijlstaartroggen.
Binnen de arme vissersgemeenschappen was deze vangst altijd een dankbaar geschenk. De vleugels werden gebakken en verdeeld onder vele gezinsleden. De lever van de pijlstaartrog werd als bijvangst opgehangen boven de kolenkachel. Het uitdruipen van de olie uit die lever duurde vaak wekenlang. De arme gezinnen deerde het niet hoe erg de stank al die weken was.
Ze wisten hoe belangrijk de olie was en namen de geur op de koop toe. Hoe langer ze het lieten staan des te meer olie uit de lever kwam. De kunst was om de olie schoon en gezuiverd te krijgen.
De oudere generatie kan zich nog herinneren hoe belangrijk het was om de pijlstaartrogolie in huis te hebben. Sterker, als men ’s winters geen pijlrogolie hadden, kon men nauwelijks overleven.
Door de armoede was er onvoldoende geld om groenten of fruit te kopen. Er was vis, vis of vis, met een paar aardappelen. Dat was ’t. ’s winters was er vaak geen olie of kolen om het haardvuur op te poken. Als de vissers thuis kwamen van een ‘bloedreis’ op zee, zat moeder de vrouw klaar met de onfeilbare pijlrogolie om de gewrichten te helpen op gang te komen. En als het vroor gingen de vissers zo ver om hun ondergoed onder te dompelen in de pijlrogolie om zo warm te blijven tijdens de bitter ijskoude tochten op zee. De olie werd met name genomen als aanvulling op de eenzijdige voeding van indertijd.
Verder was er de medicinale werking, waarvan men toen al wist dat de pijlrogolie effectief was. Naast de effectiviteit bij stijve gewrichten, slikte men vroeger de olie ook tegen algemene ontstekingen, psoriasis, reumatische pijnen(toen nog ‘reumatiek’ genoemd) en dan men name artritis, en men smeerde de pijlstaartolie zelfs uit op open wonden en brandwonden, waarna deze binnen aanzienlijk korte termijn dicht stolden en genazen.
Zoals reuma en artrose en psoriasis en eczeem en open wonden. Gewrichtsklachten, stijfheid. En met succes. De mensen waren blij met de pijlstaartolie.
Het is duidelijk dat deze olie meer dan bijzondere eigenschappen had die meer voor een mens deden en doen dan standaard visolie. Dit alles hebben wij dus te danken aan de praktische wetenschap van de oude Zuiderzeevissers. Al deze bijzonder effectieve ‘geheimen’ van de pijlrogolie zijn echter bijna verloren gegaan…Echter:
Dat was de vorige eeuw. Nu is de werking van de pijlrogolie wetenschappelijk aangetoond
Sinds 2003 is de pijlrogolie gelukkig weer verkrijgbaar. In de Caribbean zijn scholen roggen ontdekt en daar wordt heden ten dage gevist. Het resultaat blijft de originele grondstof van de pijlstaartrogolie: de levers van de pijlstaartrog. Echter wel van geselecteerde pijlstaartroggen, die volkomen schoon zijn en duurzaam worden gevangen.
Tevens wordt de productie van de olie verzorgd in een Europees hygiënisch erkende verwerkingsruimte.
De stoffen, die wetenschappelijk gevonden zijn in de pijlstaartrogolie zijn:
INDUCTIE VAN ONTSTEKINGSMEDIATOREN
IL-6
KC
MCP-1
Cox-2
TRIGGERT:
Macrovagen
Leukocyten
Cytokinen
Deprofilatie
TNF-A
Prostaglandine
GEVOLG:
Degranuleren mestcellen
Herstel huid
Ontstekingen verdwijnen
*N.B. Onderin deze pagina wordt er nog verder ingegaan op het wetenschappelijk onderzoek* van de pijlrogolie – scroll hiervoor s.v.p. verder naar beneden
De zeer omega-3 vetzuurrijke pijlrogolie blijkt dus een meer dan optimale aanvulling te zijn op het normale voedingspatroon. De aangetoonde gezondheidsclaims die bij dit vetzuurgehalte genoemd worden zijn volgens verordening EG/432/2012:
– Vit. A en D: HUID EN GEWRICHTEN-OGEN-IMMUUNSYSTEEM)
– Omega 3-6 : HERSENS EN HARTONSTEKINGEN)
– EPA- DHA : CHOLESTOROL- HERSENEN-HART)
Met deze gehaltesmeerwaarden kan er dus in het algemeen ook gedacht worden aan niet-specifieke toepassingen zoals: inwendige & uitwendige huidverzorging, normale hersenfunctie, natuurlijke rustgever, cholesterolverlager, behoud van soepele gewrichten, behoud van normaal gezichtsvermogen, et cetera.
Tegenwoordige toepassingen en verkrijgbaarheid van de pijlstaartrogolie
De belangrijkste gebieden waar de pijlrogolie nu voor gebruikt kan worden zijn:
- eczeem
- artrose
- psoriasis
- slijmbeursontstekingen
- reumatische klachten
- algemene ontstekingen
- spierpijn
- schaafwonden & eerste graads brandwonden(niet open!)
- jicht
- astma
- rosacea
- diabetes
- darmklachten en -ontstekingen
- zweren
De pijlrogolie is ook in capsulevorm verkrijgbaar. Hierbij is de soms als onaangenaam ervaren sterke vissmaak verdwenen. Bij inname van 2 capsules per dag kunt al profiteren van de aangetoonde gezondheidsclaims(zie boven).
*Specifieke uitleg van het wetenschappelijk onderzoek naar de pijnstillende en ontstekingsremmende werking van de pijlstaartrogolie
Recentelijk is de pijlrogolie onderzocht en bewezen in een officieel wetenschappelijk laboratorium. Daarbij heeft men extracten van de pijlstaartrog onderzocht op hun ontstekingsremmende
en pijnstillende werking (2). Via de meest geavanceerde apparatuur heeft men de werkzame
extracten kunnen analyseren en heeft men een aantal gecarboxyleerde aminozuren gevonden (Carboxyl-serine, indolyl-3-carbonzuur en dihydrotryptofaan), waarvan bekend is dat ze anti-ontstekend werken door de prostaglandine biosynthese te remmen (3). Deze staan ook wel bekend als COX-2 (cyclo-oxygenase II) remmers. Tevens zijn er een aantal aromatische koolwaterstof verbindingen gevonden(1-(4 carboxy)phenylnona-2, 5-diene, 3-hydroxymonoglyceryl hydrogeen phthalate), die bekend zijn als pijnstillers door de pijnreceptoren te blokkeren (4,5).
De vette visextracten werden gebruikt om de pijnreactie in muizen te vergelijken met bestaande medicijnen zoals buprenorphine, pethidine en pentazocine (opium-achtige analgetisch werkende
stoffen). De werking van de extracten van de pijlrog onderdrukte de pijnreactie met een factor 3
een kwartier na toediening, waarbij de bestaande medicijnen na 2 uur een factor 4-7 haalden.
Tevens is de anti-ontstekende werking onderzocht in de muizen door de werking van de extracten te vergelijken met de bekende ontstekingsremmers diclofenac, ketorolac en phenylbutazon. Ook hier behaalden de extracten een remming van 53-65% terwijl de medicijnen 60-84% haalden.
De gebruikte testen zijn de algemeen geldende onderzoeksmethodes om medicijnen te testen en de
conclusie van de auteurs is dat hiermee het bewijs is geleverd van de ontstekingsremmende en pijnstillende werking van pijlrogolie. Het versterkt de gedachte dat deze vissoort deze stoff en in hoge mate aanmaakt om zichzelf te beschermen tegen de gifproductie in de staart van de vis, want dat gif is al aangetoond een sterke pijn- en ontstekingsreactie op te wekken (6).
Bronnen en literatuur:
- Foundation for Revitalization of Local Health Traditions (FRLHT), Bangalore, India
- Pharmocological investigation and spectral characterization of bioactive compounds from crude extracts of stin gray, Dasyatis jenkinsii
(Annandale, 1909). V. Ravitchandirane, A. Yogamoorthi, M. Thangaraj. Chinese Journal of Natural Medicines 2013, 11(5): 500-505
- Amino acids, peptides and proteins. Kisliuk, R.L.. Principles of medicinal chemistry (M) (Foye WO edn.). Bombay, India: Vaarghese Publishing
House, 1989: 551-570
- Modulation of morphine induced antinociception b intracerebroventricularly administered captopril. Indian Journal of experimental biology,
1991, 29:543-545
- Anti-infl ammatory properties of 3-methylpyrazolin-5(4H)-one-4-(3-methoxy-4”-(2”, 3”, 4”, 6”-tetra-O-acetyl-ß-D-glycopyranosyl)benzylidene
(compound IIIA). Indian journal of experimental biology. 1994, 32:44-47
- Characterization of infl ammatory response induced by potamotrygon motoro stingray venom in mice. Kimura LF1, Prezotto-Neto JP,
Antoniazzi MM, Jared SG, Santoro ML, Barbaro KC. Exp Biol Med (Maywood). 2014, 239(5):601-609.